Включване на AHCI след инсталиране на Vista
Що е AHCI и с какво се то яде:

AHCI е съкращение което идва от "Advanced Host Controller Interface". Накрaтко AHCI има две основни функции:

Hot-plugging - позволява включването на дискове към системата без тя да бъде загасяна/рестартирана за да се приведат в работен режим. Това не е кой знае какво за обикновенният потрбител, тъй като едва ли някога ще му се наложи да прави нещо подобно.

NCQ(Native Command Queuing) - Това е чершката на тортата - позволява динамично преразпределяне на реда по който се чете/пише по диска от различни заявки за достъп, ускорявайки процеса чрез премахване на излишният seeking(търсене по диска). Как работи нагледно NCQ:

Включване на AHCI:

AHCI често бива изключен при Windows XP, понеже той не поддържа автоматично зареждане на драйверите за AHCI, а вместо това се използва manual режим за тяхното инсталиране. Поради неналичие на драйвери или познания за тяхното инсталиране AHCI бива изключен и при съответен ъпгрейд към Windows Vista остава изключен.

Ако се опитате просто да промените режима на контролера си в BIOS от IDE на AHCI, най-вероятно е да се сблъскате със синият екран на Vista (и за да сме съвсем точни, би трябвало да виждате: "STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE"). Съвсем не ви е виновна Vista - всъщност, тя услужливо не зарежда драйверите за AHCI, защото не сте указали че те са нужни. Добрата новина обаче е че драйверите могат да бъдат заредени лесно. Всичко което трябва да направите е да използвате regedit:


После отидете до:

"HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci"

На дясната страна трябва да имате няколко registry стойности - намерете тази с името "Start", щракнете два пъти върху нея и променете стойността й на нула:След като указхме на Vista да зареди драйверите за AHCI единственото което остава е да рестартираме компютъра си и да включим AHCI от BIOS-а. В моят случай изглежда така:Vista ще отчете промяната, ще инсталира новите драйвери и вероятно ще поиска да се рестартира още веднъж. След това всичко е готово - AHCI е включен и работи.