Практическа кирилизация на Windows от "Инжинера" Г. Атанасов

Щом си попаднал тук, предполагам си си качил някакъв кирилизатор(FlexType, BulLet). След инсталацията му всичко е било "добре", само дето са спрели да ти работят някои неща, други не могат да се кирилизират правилно, а пък определени програми просто отказват да тръгнат или крашват в произволен момент. Ами да не си инсталирал псевдо-кирилизатора! Някой да те беше накарал насила да подменяш оригиналната многоезикова поддръжка на Windows с имитация на такава?

Сега ще ти дам указания какво да направиш, за да си кирилизираш компютъра. Ще го направя много подробно и с картинки, за да го разбереш и да няма объркване, моля прочети до края(ако можеше да се справиш без да четеш до края, още преди десетина години си щял да си решиш проблема с кирилизацията веднъж завинаги - горе долу около времето в което го направих аз).

Първо

Oчисти си Windows-a от каквито и да е остатъци от кирилизатор, нека оригиналната му многоезикова поддръжка излезе в целият си блясък. После ще извадим Кирилицата на системно ниво - тогава тя е равна с латиницата.
Второ

Преди да почнем стъпка втора, да споменем - ако не си изпълнил стъпка първа гаранция че кирилизацията ще работи безупречно - няма. Бъди сигурен че си го премахнал. Свали си кирилазицията на "Инжинера" на RAR Архив(4,79KB) или пък оттук саморазархивиращият се RAR(105,8KB)

За RAR архива, трябва да цъкнете "ОК" за записване, изглежда така:А за саморазархивиращият се RAR трябва да изберете бутона "Save File":


След като свалихте кирилицата на "Инжинера", трябва да я разархивирате някъде, което става по следният начин за RAR архива(десен клик върху архива, Extract to %ArchName%):За саморазхривиращият се RAR, щракнете му два пъти отгоре с ляв(или го изберете и натиснете "Enter"), при което той ще се стартира:Изберете директорията в която искате да се разархивира(чрез бутона "Browse") и после изберете "Install". Готови сте с разархивирането, вече можем да преминем към самата инсталацията.

Отидете до директорията(по народному - "папката") в която сте разархивирали кирилизацията на "Инжинера"(%user_defined_destination%\Phonetic). В папката Phonetic има общо три файла(BgKYBSXP.inf, KBDBD.DLL, kbdBF.dll). Щракнете с десен бутон на мишката върху BgKYBSXP.inf и изберете "Install":Кирилицата вече е инсталирана на системно ниво. Единственото което остава е да я изкарате с няколко щраквания от "Control Panel"-a и евентуално да си оправите locale-то.

Настройките(или как да си изкарате кирилицата която инсталирахте)

За windows XP процедурата изглежда по този начин:

Влизате в "Control Panel":От "Control Panel" щракате два пъти на "Regional and language options". Преминавате на третия, последен таб(Advanced, ограден с червено на фигурата долу). Променяте езика който да се ползва по подразбиране за енкодинг на non-Unicode програми на "Bulgarian"(мястото пак е очертано с червен кръг):Преминавате на средният таб(с името Languages, ограден за кой ли път с червено на фигурата долу) и натискате бутона "Details..."(който пак услужливо съм ви оградил с червено):Ще се отвори нов дилогов прозорец. В него, от таба "Settings" изберете бутона "Add...":От новопоявилото се прозорче изберете последователно за "Input Language" - Bulgarian, а после за "Keyboard layout/IME" - Bulgarian Phonetic. След това натиснете срамежливият бутон "OK", който е малко по-надолу:След това преминете на таба "Advanced" и сложете отметката на "Extend support of advanced text services to all programs", ако по някаквa причина липсва:Това е всичко! Вече си имате действаща кирилица на системно ниво за Windows XP. Можете да изтриете папката с разархивираните файлове и архива.

Инсталацията при Windows Vista протича по горе-долу идентичен начин. Ето обяснение с картинки:

Достигате до "Control Panel" както при Windows XP, и по същият начин си пускате "Regional and Language Options". Чак оттук почва по-различното. На таба "Administrative" натиснете бутона "Change system locale...":Оправяте locale-то да е Bulgarian(Bulgaria) от падащото меню и натискате "ОК":После преминавме към таба "Keyboards and Language" и натискаме бутона "Change keyboards...":От таба "General" на новоотворилият се прозорец, щракаме на бутона "Аdd...":Отваря ни се диалог в който да изберем каква клавиатура искаме да добавим. Намираме Bulgarian(Bulgaria)->Keyboard->Bulgarian(Phonetic) и му слагаме чавка. После затваряме всички прозорци с "OK":Кирилизaцията под Виста е готова. Можете да изтриете папката с разархивираните файлове и архива.

От какво се спасявам като ползвам кирлицата на "Инжинера"?

Другите кирилизатори са платени. Кирилицата на "Инжинера" е безплатна. Според теб по-добре ли е да откраднеш боклук, който да се чудиш как да "регистрираш" отколкото да си ползваш оригиналният многоезиков съпорт на Windows? Е, "Инжинера" ти дава възможност да си ползваш фонетиката - безплатно и без бъгове. Като цяло многоезиковата работа забавя старта и действието на програмите. Най-вече ако си блъскал фонтове в директорията Fonts до откат, старта на програмите с многоезикова поддръжка се забавя с 5-10 секунди. Затова сериозните програми си имат и вътрешен фонт, само на латиница, за да са "бързи като светкавица". Като си сложиш измислен кирилизатор(FlexType, BulLet) на тях първо им се пуска отнякъде многоезиковата работа или им се спира употребата на вграденият фонт. Това е все едно да навреш на прогрaмата отзад пожарникарски маркуч, а после да й пуснеш вода с няколко атмосфери налягане. Като цяло за "коректната" работа на другите кирилизатори е писано много. Можете да прочетете опита на самият "Инжинер" в сайта му - http://free.hit.bg/injinera

Ако не ми хареса как да деинсталирам?

За разлика от другите кирилизатори този може да се деинсталира бързо и безпроблемно, след което да не останат следи от всичките три файла които сте записали на системата си. Деинсталира се интелигентно. За Windows XP от Control Panel -> Add/Remove Programs -> Bulgarian Cyrillics Support by G.Atanasov. За Windows Vista е от Control Panel -> Program and Features -> Bulgarian Cyrillics Support by G.Atanasov.

Не искам да си сменям езиците с Alt+Shift, както правят 95% от хората ползващи Windows, какво да направя?

Aко погледнете внимателно в опциите из табовете на Cotrol Panel -> Regional and Language Options, ще откриете че можете да си го настроите да се сменя както ви душа иска. И все пак - сигурни ли сте че искате да се изкривявате и да не можете да си сменяте бързо езиците когато случайно седнете на "нормален" компютър?

Кирилизира правилно, ама не ми харесва как се държи/изглежда/нещо друго, какво да направя?

Имаш да настройваш колкото си искаш. Можеш да си направиш кирилизатора да е плуващо бутонче във формата на рибка което обикаля по целият екран, а когато натиснеш "Ctrl+Alt+AltGR+Shift+D+I+E+Backspace" рибката да позеленява, да обръща корема и да "потъва" до най-ниската точка на дисплея ти. Въпрос на лични предпочитания. Ако не знаеш как се прави това, обясни на някой който може какво точно искаш и го помоли да ти покаже как става. Да отбележим за протокола че горният пример с рибката съм го виждал от оттегчен системен администратор, при OS Vista, без да се използва нищо друго освен файловете на Windows и "Инжинера". Ти като за начало можеш да разучиш настройките в Control Panel.