Инсталиране на Slackware 12.0-12.2

Като начало ще ви е необходим диск със Slackware. Можете да изтеглите всичко необходимо от тук: http://www.slackware.com/getslack/

След зареждане от диска със Slackware ще видите следното:
Ако използвате различна от US клавиатура, тук може да я изберете, като натиснете 1, или просто да натиснете Enter и да продължите със клавиатурата по подразбиране:
Сега въведете root за да се логнете:
Използвам cfdisk за да създам стартиращ Linux партишън и SWAP на хард диска. Ето как:

Преди всичко трябва да знаете как се работи с cfdisk:

- стрелките нагоре и надолу ви позволяват да избирате показаните части на диска/празното пространство
- стрелките наляво и надясно ви позволяват да избирате от възможните операции(показани в долната част на екрана)
- Натискането на Enter води до изпълнение на избраната функция, върху избраната част на диска/празното пространство

Ако има части от диска(партишъни) които не желаете, можете да ги изберете(една по една) и със стрелката наляво изберете функцията "delete". В примера аз нямам никакви останали партишъни(избрал съм да изтрия всичко, включително и частта с Windows). Сега можем да започнем създаването на необходимите ни части:

Нека да създадем SWAP партишън:

1. Изберете "New"
2. Изберете "Primary"
3. Използвайте клавиша Backspace за да изтриете автоматично въведеният размер(който по подразбиране е целият наличен/свободен за диска) и въведете и въведете размер, който е около два пъти размерът на вашата RAM памет. Например 4GB SWAP(4096MB), ако имате 2GB RAM.
4. Използвайки клавишите наляво или надясно, отидете до менюто "Type", натиснете Enter два пъти и въведете стойност 82(тя е въведена по подразбиране, така че може просто да натиснете Enter още един път)

Да създадем и root партишъна:

1. Изберете свободното пространство, използвайки стрелката надолу.
2. Изберете "New"
3. Изберете "Primary"
4. Оставете размера както е изписан, или ако не желаете да предоставяте цялото оставащо пространство за root партишъна може да въведете размер по собствен избор(минимума е 5GB)
5. Използвайки стрелките наляво или надясно, застанете върху функцията "Bootable" и натиснете Enter.

Сега след като SWAP и root частите на диска са създадени, използвйки стрелките наляво и надясно отидете върху функцията "Write", натиснете Enter, напишете yes за да запишете промените които сте направили върху хард диска. После изберете "Quit" и въведете setup за да започнете инсталацията:

Главното меню е стандартно - първата опция е HELP, където може да намерите полезна информция за инсталационният процес ако инсталирате Slackware за първи път. Секцият KEYMAP ще ви позволи да смените клавиатурата си, ако не сте направили това по време на зарежднето на диска:
Ако нямате нужда да използвате никое от горните две менюта, можете да отидете на секцията ADDSWAP където да изберете и активирате вашият SWAP партишън(добре е да го направите преди да инсталирте пакетите, за да се зарежда по-бързо):
След това ще бъдете помолени да изберете хард диск на който да се проведе инсталацията, а след това и тип на файловата система която да се използва за този диск(по подразбиране е ext3, ако нямате предпочитания или не ви се налага да използвате друга - не я променяйте):
Сега трябва да изберете източника от който инсталирате Slackware (CD-ROM, хард диск, FTP). В нашият случай ни трябва първата опция(CD/DVD), така че просто натиснете Enter, а на екрана който се покаже след него изберете Auto(инсталацинната програма сама ще открие диска на който са инсталационните пакети на Slackware:
Когато изпълните горната стъпка, ще видите менюто от което можете да изберете кои пакети да бъдат инсталирани на вашата система:
Текущо избраните компоненти са подходящи за всеки начинаещ, така че няма особенна нужда да променяте почти нищо. Може да сложите тметка на "KDEI(International language support for KDE). На следващата стъпка изберете опцията за пълно инсталиране - full, за да инсталирате всичко:
Инсталацията на пакетите ще започне и ще отнеме известно време(около 15-20 минути, в зависимост от характеристиките на компютърът ви):
Когато инсталацията на пакетите приключи, ще ви бъде предоставена възможност да създадете USB буут стик - избрал съм да пропусна тази възможност:
След това можете да настроите модема си(ако имате). На следващата стъпка можете да инсталирате LILO boot loader. Натиснете Enter, за да използвате опцията по подразбиране(simple), която е препоръчителна за начинаещи:
Сега може да изберете размерът на конзолата. Стойността по подразбиране по принцип е подходяща:
После може дa въведете допълнителни параматри към ядрото(направете го само ако наистина знаете какво правите). Ако нямате нужда от тях, просто натиснете Enter:
Тук може да изберете къде да бъде инсталиран LILO. Това би следвало да е MBR(опцията по подразбиране):
Изберете вида на мишката си(най-често ще ви свършат работа PS/2 или USB) и след това изберете 'Yes' за да се зарежда автоматично gpm по време на старт на системата. Gpm ви позволява да използвате copy/paste във виртуалните конзоли чез мишката ви:
Ако желаете да настроите мрежата си - натиснете Enter
После въведете име на хоста, име на домейна и изберете типа връзка която имате, за да се свържете с интернет:


Аз ползвам DHCP(опцията по подразбиране). Ако я изберете, ще бъдете помолени да въведете хоста на DHCP. А ако нямате(или не го знаете) просто не въвеждайте нищо и натиснете Enter:
Следва да изберете кои процеси да се включват по време на зареждане(ако си нямате идея кои процеси да премахнете или добавите - просто ги оставете както са и натиснете Enter):
Сега можете да изпробвате различни fonts и да ги добавите към системата(всъщност след инсталацията ще можете да чоплите това колкото си искате, така че просто откажете). После настройте часовата си зона(в моят случай - Europe/Sofia), изберете парола за акаунта root(администраторският акаунт) и накрая изберете кой графичен мениджър да се включва по подразбиране(ще се зарежда със командата startx/xinit от командният ред). Бих ви препоръчал да използвате KDE ако нямате предпочитания към някой от другите изброени:


С това основната работа по инсталацията завършва. Излезте от setup-а и рестартирайте компютъра си(можете да използвате ctrl+alt+del или просто командата reboot):
Извадете инсталационният диск(повече няма да ви е необходим) и оставете компютъра да зареди от хард диска си. Ще видите екрана на LILO буут мениджъра. Изберете операционната си система и натиснете Enter. След като Linux зареди, ще трябва да въведете потребителското си име и парола(ползвайте root и каквато парола сте задали по време на инсталацията, а по-късно си създайте потребител). След успешен логин въведете startx за да заредите KDE(или графичният мениджър който сте си избрали).

След инсталирането на Slackware е възможно да имате проблеми със зареждането на другите OS на компютърът ви. Подробно какво се прави ако имате инсталиран Windows Vista и в последствие възникне проблем след инсталиране Slackware: може да прочетете тук